Hello world!

December 19, 2008

Welcome to WordPress.com. This is your first post. Edit or delete it and start blogging!

tawen

December 18, 2008

SeLamAt PeGanTin BarU

FarAh & HaFiz
14.12.08
SeMoGA BeRBahGia HinGgA Ke AkhiR HayAt
=D

lovely lolipop

December 18, 2008

Nanie yer tagged

Starting time:
10.23 a.m

Name:
efnie z.abidin

Sisters:
nope ~ nak jadi kakak saya?

Brothers:
azman ~ only 1

Shoe size:
5 @ 6

Height:
153cm ~ pendek je

Where do u live:
island

Have u ever been on a plane:
yup

Swam in the ocean:
dont like ~ swimming kaki ke bawah

Fallen asleep at school:
haha..yup coz i dak hostel ~ sape dak hostel tau la :P

Broken someone’s heart:
yup ~ sebab saya nak jadi kawan sahaja

Sat by the phone all night waiting for someone to call:
dolu2 ~ time muda belia

Saved emails:
yup but important email only~

What is your room like:
roomate ~ blehke g2..hahaha

What’s right beside u:
hp, calculator, mouse, stapler,paper work yang bertimbun2 :)

What is the last thing u ate:
watermelon ~ nyummy

Ever had…Chicken pox:
yup ~ time kecik2 dl & f.5

Stitches:
nope

Broken nose:
nope

Do u believe in love at first sight:
yup ~ hohohoho

Like picnics:
teramat suka ~ tambahan kat air terjun & dpn umh [zaman kecik2 dolu2]

Who was/were… The last person u danced with:
mek nila ~ time Presentation tarian kat u [keras cam kayu]

Last made u smile:
a few second ago

Today did u…Talk to someone u like:
kak zam

Kissed anyone:
nope :*

Get sick:
nope

Miss someone:
yup 8)

Who do u really hate:
xdop

Do u like your hand-writting:
yup ~ walaupn x shomel tapi ku menhargai…:D

Are your toe nails painted:
nope ~ only inai

Whose bed other that yours would u rather sleep in:
atas karpet depan tv :P

What color shirt are u wearing now:
i wearing bj kurung ~ black red yellow

Are u a friendly person:
love so much my friend

Do u have any pets:
nope

Do u sleep with the TV on:
yup ~ kami tengok saling menegok

What are u doing right now:
type tag

Can u handle the truth:
ikut situasi

Are u closer to your mother or father:
makayah

Do u eat healthy:
semua makan

If u’re having a bad day, who are u most likely to go to:
mr.yob pastu kita pgi makan-makan :P

Are u loud or quiet most of the time:
tengok orang dulu ~ saya tak pandai nak mulakan dulu tapi sebenarnya saya banyak bunyik

Are u confident:
yup & nope :P

5 things I was doing 10 years ago:
~ 14 year old
~ bendahari kelas
~ hanya suka berkawan dengan girl ~ boy out!!! 8P
~ single mingle ~ apa itu cinta??
~ suka main kejar-kejar ~ nani,aktiviti kita sama..hahaha :P

5 things I would do if I were a billionaire:
~ 1stly hantar family pergi Haji ~ mencari keberkatan
~ membuat amal jariah :)
~ wat reunion secara besar-besaran ~ panggil membe dari tadika hingga membe U [saya support..besela orang kaya..hehe :P ]
~ saving dalam bank,biar beranak pinak
~ menyoppingkan diri & family

5 of my bad habits:
~ kuat nangis
~ keras kepala
~ suka simpan dalam hati
~ malas lipat baju
~ mudah kesian kat orang

5 places I’ve lived/living :
~ temerloh
~ B.M
~ penang
~ tanjung malim
~ kota kinabalu

saya tak mau tembak sape-sape pun sebab semua dah kena tembak

Wizza yer tag plak :)
Picture miss purse

Brand : CA ~ Coloris ~ beli bag dapat purse

Price : tak ingat dah
I bought it at : Sogo
2 jam pilih purse & bag ni ~ sampai mr.yob terduduk-duduk

isi dalam :
keterangan :
1. card wajib ada time kuar ~ ic, lesen, bank card
2. gambar mr.yob & surat sokongan dari mr.yob masa nak final exam [surat chenta :P]
3. kad-kad diskaun
4. my Business card yang kaler pull
5. matrik card ~ still simpan
6. card grads by MAS ~ memoir
7. ticket Butterfly Park ~ kenangan time detin ngan mr.yob :P
****saya memang tak banyak isi dalam miss purse

Orang yang saye nak tag:
1. nanie ~ ariani

2. nurul
3. marlissamusa

towel cake

December 17, 2008
























BARANG-BARANG YANG DIPERLUKAN

* jarum peniti

* buah hiasan ~ size kecil

* lidi ~ cucuk di bawah buah hiasan

* reben ~ mengikut kesukaan anda

* tuala ~ size, terpulang kepada anda

* bunga hiasan ~ fresh flowerpun boleh

CARA-CARANYA
1 & 2 lipat towel secara memanjang sebanyak 3 kali

3 gulung tuala sehingga habis dan terbentuk bulat dan kemaskan lipatan dengan jarum peniti

4 hiaskan keliling tuala dengan reben organza mengikut kesukaan anda dengan menyematkan jarum peniti

5 anda boleh hiaskan dengan buah hiasan. Cucukkan lidi di celah lipatan tuala ~ buahan hiasan juga boleh digantikan dengan menggunakan lolipop

6 hiaskan tuala dengan bunga mengikut cara anda

FINISH!!!
HANTARAN UNTUK SEPUPU SAYA
HANTARAN SAYA
SENANG JE KAN ??
SORI, SAYA TIDAK PANDAI M’OLAH AYAT
HOPE, ANDA SEMUA FAHAM :)
GUBAHAN INI JUGA BOLEH DIJADIKAN SEBAGAI GIFT UNTUK TETAMU

kongsi

December 16, 2008

start je cuti sekolah
musim kawen & mengikat kasih datang dengan berlumba-lumba
masa ni la, orang mengambil peluang untuk membuat majlis perkahwinan @ pertunangan

tapi perlu diingat
zaman kegawatan ekonomi semakin dekat
so, kita perlula berjimat cermat dari segi hal

bila rakan-rakan saya tengok pic enganged
ramai kata saya punya caremony agak sakan
sebenarnya majlis saya teramatla simple
saya rasa tidak salah saya berkongsi serba sedikit cara belanjawan semasa majlis pertunangan saya
cara ini hanya sesuai untuk majlis bertunang sebab untuk Wedding lebih baik serah pada yang pakar
@
PELAPIK DULANG
@
oleh kerana sebelum ini saya tiada adik beradik yang berkahwin lagi
maka untuk pelapik dulang saya terpaksa sediakan sendiri ~ dimana saya telah buat sendiri dari proses memotong sehinggala proses menjahit ~ teramatla buruk hasil potongan saya :)
paling feed up mengadap mesin jahit yang seperti tidak suka pada saya tapi saya suka hasilnya :)

PHOTOGRAPHER

Photographer saya pada hari itu adalah my lovely cousin Wanie & Mas [bff]
Tens a lot…muaaaxxx. Korang memang berbakatla pada hari itu.Next time bleh tolong lagi yer..:D
semua gambar telah di edit oleh saya sendiri,edit cincai-cincai je

PAKAIAN
@
Ada beberapa orang teman kata baju saya nampak mahal & agak sakan tapi sebenarnya cos menjahit teramatla murah ~ only RM35.00 ~ saya pun agak terkejut,di mana saya telah bajet RM200.00 untuk upah jahit baju ini
Bagi hiasan di tangan & leher, saya jahit labuci sendiri ~ jahit bodoh-bodoh je :)
kalau pakar tengok,sure kena gelak :D

HAND BOUQUET
@
hand bouquet pula, saya gubah sendiri
saya pakai main cucuk sahaja
apa yang perlu saya beli hanya bunga 3 jambak yang berharga RM10.00 & gabus pemegang RM 3.00
hasilnya memang saya suka kalau tak suka
siapa lagi nak sukakan?

MEKAP UP

saya memang tidak terror dalam bab-bab menconteng muka ni
oleh itu saya serahkan kepada yang pakar ~ RM 80.00
kalau saya buat sendiri,lain pula jadi ye
Rasanya takde siapa yang berani nak tengok
ntah-ntah boleh pengsan :D
@
HIASAN KEPALA

Untukveil & side crown saya sewa ~ untuk 2 barang ini hanya RM 50.00
ikutkan veil saya mahu jahit tapi nanti lain pula jadi
kalau beli harganya memang tidak berbaloi
lepas ni make sure saya dah tak pakai

tudung saya pakai memang sedia ada cuma saya make over sikit je
@
HANTARAN
@
hantaran telah digubah sendiri oleh saya
main pakai hentam je~tangan saya memang tak berseni
tapi saya memang suka buat benda2 ni :)
malahan sirih junjung turut digubah sendiri oleh saya
nanti saya tunjukkan cara mengubah tuala menjadi cake
@


BILIK
@
Saya tidak membuat sebarang decoration hanya menukar cadar
Cadarpun saya tidak beli ~ memang simpanan ibu saya untuk anak lakinya tapi saya sudah guna dulu
nanti beli lain ya :)
Bukan apa saya teramat berkenan dengan cadar itu ~ sebab ada warna tema saya :P

Semua ini bergantung kepada hak individu bagaimana untuk mengguruskannya, paling penting majlis perlu berjalan dengan lancar dan selamat.

Jutaan terima kasih buat my cousin Wanie a.k.a bucitot & cik mas [my besh friend] kerana sudi mejadi peneman saya, bukan tiada kawan tapi kawan-kawan saya terlalu jauh untuk datang, tambahan saya sekarang sudah berpindah di Utara sedangkan mereka di Timur. Cuma cik mas sahaja yang dapat hadir kerana dia berada dengan saya sekarang.Hope kita selalu dapat bersama-sama :)

Tapi untuk kawan-kawan yang lain,saya terharu dengan ucapan korang :)

Alhamdullilah

December 15, 2008
Bersyukur kehadrat-Nya kerana majlis saya berjalan dengan lancar & teratur
Orang jauhpun datang & pulang dengan selamat ye ~ Alhamdullilah
Tens a lot kepada membe-membe blog yang mendoakan kebahgian & kelancaran majlis kami

LOVE u all
A BIG Congratulation to my cousin
CMIE & LINDA
selamat diijab kabulkan pada 13.12.08
m : pic akan menyusul

i happy

December 15, 2008

tagged by syarifatulnadiah ~ tens sudi tag saya

1. Do you think you are HOT?
Nope kecuali cuaca panas~~hehehe :8P

2. Upload a fav pic of you

3. Why do you like this picture?
coz dis is my ep day

4. When was the last time you ate pizza?
9hb 12 2008

5. The last song you listen to?
Pudar ~ Rossa

6. What are you doing right now besides this?
Chitcat wiz my boSs

7. What name u prefer besides yours?
Dhia ~ Sinaran

8. People to tag
1. wizza
2. missi Nurul
3. nanie
4. atiQah
5. farah ~ ungu violet

6. marlissamusa
7. Gg
8. faqiha

9. Who is no.1
my sweet friend :)

10. No.3 is having relationship with?
ijat ~ :)

11. Say something about no.5
bakal menjadi wife en. ein (btul ke nama ni) & she so sweet

12. How about no.4?
kawan yang friendly..saya suka berkawan dengan dia

13. Who is no.2
same liked no.5~ akan tawen :), sweet friend & friendly, missi yang beauty
*
Tagged by
azriazyan
sori dear, saya dah buat tag ni
btw,tens tag me

AWARD

Tens boO kasi saya award ini ~ tens a lot

Tens a lot 2 Faqiha

Saya sangat teruja & terharu dengan pemberian korang ini. Terima kasih sudi bagi award ini kepada blog saya tidak seberapa ini~ tens a lottttttttt…muaxxxx :)

saya mahu kasi kedua-dua award ini kepada :
♥ wanie a.k.a my bucitot ♥adzrina ♥atiQah adNan ♥bo0 (amek y 2nd award tu ya)♥bunga ♥chentadea ♥chik star ♥dd-dudu ♥diana ♥dnieyzzzam ♥dzuhriah ♥eedany ♥enza ♥faqiha ♥farahisfarah ♥farahliyana ♥Fathiyah ♥gG ♥hanis ♥hidayu ♥jazlin ♥kai ♥karina ♥kirana jiwa ♥Leezan Alee ♥linafashionhouse ♥liyana ♥manjamas ♥marlissamusa ♥Misi 5 April ♥mrs.aida ♥mrs.aribaomar ♥mrs.azura ♥mrs.ct ♥mrs.eida ♥mrs.faina ♥mrs.fara ♥mrs.ida ♥mrs.ida ARABICSCARF ♥mrs.intan izani ♥mrs.ladyverde ♥mrs.leeds ♥mrs.niniess ♥mrs.oneaza ♥mrs.orenzneyz ♥mrs.puan daun ♥mrs.qasehkuhoney ♥mrs.shilaShower ♥mrs.shu ♥mrs.suraya ♥mrs.viruspadu ♥mrs.weni ♥mrs.yat ekhram ♥mrs.zahiela ♥mrs.zezzatty ♥my hidden stories ♥nadiayuna ♥nanacomot ♥ariani ♥nano ♥norli ♥nurul huda ♥nurulism ♥nurul~missy ♥onniey ♥putri zyranee ♥riri ♥saBbYpRUe ♥sha ♥shnadia ♥stitchiez ♥surayaanuar ♥susudalambotol ♥syarifatulnadiah ♥the other side of me~ ♥ungu violet ♥ungu violet84 ♥uyun ♥vanderwijck ♥wanfadhilah ♥wawa ♥wizza ♥yanie putrajaya ♥yanny ♥yumicilove ♥zatul hernani

a big LOVE

December 11, 2008
Tens a lot kepada membe-membe blog
yang sudi mendoakan kebahagiaan & kesejehteraan saya
A big LOVE 2 u all

surah YASSIN

December 11, 2008
RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah
tersebut “SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM” diulang sebanyak 7
kali
untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha
Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.
Jika boleh niatkan sebegini:

YA-ALLAH YA-RAHIM,

ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku

YA-ALLAH YA-RAHMAN,
kurniakan aku isteri,suami,anak-anak yang soleh
dan mencintai islam
YA-ALLAH YA-RAZZAK,
kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baik
dan berjaya didunia dan akhirat.
YA-ALLAH YA-JABBAR,
makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku
dapat ini
YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR,
jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq
dan miskin
YA-ALLAH YA-WADUUD,
kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang
beriman kesihatan zahir batin
YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM,
makbulkanlah semua hajatku, dan
redhaikanlah aku
AMIN.

acara lumba-lumba

December 10, 2008

saya mohon maaf andai beberapa hari ini
saya tidak dapat membalas @ muncul di blog anda
kerana saya akan bercuti untuk mengguruskan urusan mendirikan masjid & acara menyunting
saya juga terlalu sibuk dengan urusan opis sehingga saya tidak tahu apa yang saya lakukan


kadang2 macam blur je & tidak tahu hendak lakukan apa
mungkin kerana bahang itu semakin dekat
membuat saya agak gabra ~ saya agak cepat gelabah :)

tambahan wabak disunting di kejiranan saya
sekarang semakin merebak
rupanya bukan dalam rumah saya sahaja yang akan ada acara menyunting
tapi beberapa bunga dikejiranan juga akan disunting
tapi itu saya tidak kisah~terpulangla pada diaorang nak bertunang berapa ramaipun
malahan saya turut gembira

tapi yang buat saya agak tidak selesa
terdapat beberapa insan ni ~ insan ni bkn my family
seperti berlumba-lumba untuk berlawan
berlawan wang hantaran siapa yang paling tinggi
tolonglah..saya paling benci terlibat dalam acara seperti ini
saya cuma berminat dalam acara lumba lari je
saya bukan barang untuk dijual okeh

itu sebab saya tidak suka inform awal2
mengenai wang hantaran,

tu belum lagi nak banding-bandingkan
benda lain ~ etc : baju,barang hantaran & apa entah lagi yang nak dibandingkan
saya memang rimas berada dalam situasi begini

notakuku : saya pelik kenapa hantaran selain makanan dikatakan membazir ~ blur saya semakin blur


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.