kongsi

start je cuti sekolah
musim kawen & mengikat kasih datang dengan berlumba-lumba
masa ni la, orang mengambil peluang untuk membuat majlis perkahwinan @ pertunangan

tapi perlu diingat
zaman kegawatan ekonomi semakin dekat
so, kita perlula berjimat cermat dari segi hal

bila rakan-rakan saya tengok pic enganged
ramai kata saya punya caremony agak sakan
sebenarnya majlis saya teramatla simple
saya rasa tidak salah saya berkongsi serba sedikit cara belanjawan semasa majlis pertunangan saya
cara ini hanya sesuai untuk majlis bertunang sebab untuk Wedding lebih baik serah pada yang pakar
@
PELAPIK DULANG
@
oleh kerana sebelum ini saya tiada adik beradik yang berkahwin lagi
maka untuk pelapik dulang saya terpaksa sediakan sendiri ~ dimana saya telah buat sendiri dari proses memotong sehinggala proses menjahit ~ teramatla buruk hasil potongan saya πŸ™‚
paling feed up mengadap mesin jahit yang seperti tidak suka pada saya tapi saya suka hasilnya πŸ™‚

PHOTOGRAPHER

Photographer saya pada hari itu adalah my lovely cousin Wanie & Mas [bff]
Tens a lot…muaaaxxx. Korang memang berbakatla pada hari itu.Next time bleh tolong lagi yer..:D
semua gambar telah di edit oleh saya sendiri,edit cincai-cincai je

PAKAIAN
@
Ada beberapa orang teman kata baju saya nampak mahal & agak sakan tapi sebenarnya cos menjahit teramatla murah ~ only RM35.00 ~ saya pun agak terkejut,di mana saya telah bajet RM200.00 untuk upah jahit baju ini
Bagi hiasan di tangan & leher, saya jahit labuci sendiri ~ jahit bodoh-bodoh je πŸ™‚
kalau pakar tengok,sure kena gelak πŸ˜€

HAND BOUQUET
@
hand bouquet pula, saya gubah sendiri
saya pakai main cucuk sahaja
apa yang perlu saya beli hanya bunga 3 jambak yang berharga RM10.00 & gabus pemegang RM 3.00
hasilnya memang saya suka kalau tak suka
siapa lagi nak sukakan?

MEKAP UP

saya memang tidak terror dalam bab-bab menconteng muka ni
oleh itu saya serahkan kepada yang pakar ~ RM 80.00
kalau saya buat sendiri,lain pula jadi ye
Rasanya takde siapa yang berani nak tengok
ntah-ntah boleh pengsan πŸ˜€
@
HIASAN KEPALA

Untukveil & side crown saya sewa ~ untuk 2 barang ini hanya RM 50.00
ikutkan veil saya mahu jahit tapi nanti lain pula jadi
kalau beli harganya memang tidak berbaloi
lepas ni make sure saya dah tak pakai

tudung saya pakai memang sedia ada cuma saya make over sikit je
@
HANTARAN
@
hantaran telah digubah sendiri oleh saya
main pakai hentam je~tangan saya memang tak berseni
tapi saya memang suka buat benda2 ni πŸ™‚
malahan sirih junjung turut digubah sendiri oleh saya
nanti saya tunjukkan cara mengubah tuala menjadi cake
@


BILIK
@
Saya tidak membuat sebarang decoration hanya menukar cadar
Cadarpun saya tidak beli ~ memang simpanan ibu saya untuk anak lakinya tapi saya sudah guna dulu
nanti beli lain ya πŸ™‚
Bukan apa saya teramat berkenan dengan cadar itu ~ sebab ada warna tema saya πŸ˜›

Semua ini bergantung kepada hak individu bagaimana untuk mengguruskannya, paling penting majlis perlu berjalan dengan lancar dan selamat.

Jutaan terima kasih buat my cousin Wanie a.k.a bucitot & cik mas [my besh friend] kerana sudi mejadi peneman saya, bukan tiada kawan tapi kawan-kawan saya terlalu jauh untuk datang, tambahan saya sekarang sudah berpindah di Utara sedangkan mereka di Timur. Cuma cik mas sahaja yang dapat hadir kerana dia berada dengan saya sekarang.Hope kita selalu dapat bersama-sama πŸ™‚

Tapi untuk kawan-kawan yang lain,saya terharu dengan ucapan korang πŸ™‚
Advertisements

11 Responses to “kongsi”

  1. QueenWizza Says:

    hntran tu seme berry wat sendiri??
    cantek la..
    saya dulu x reti gk. tp wat sendiri. tp x cantek mcm berry wat. huhu..

    berry kata x de seni tp tgk cara berry wat hantaran tu cm pro jek.
    hehe..kena blaja ngn berry ni.

    bju tu upah rm35 je??? mmg x pecaya. murah la tu. salu kalo tempah kn mhl.

    hrp pasni kite leh share2 idea psl persiapan kawen lak. hehe

    daa..take care πŸ™‚

  2. β™₯ berry Says:

    aah saya wat sndiri je wizza
    pkai letak je wizza
    bese2 je wizza..amek cntoh dari mgzine jg πŸ™‚
    klu nk suh gubh jd bntuk ape2 memang sy xreti πŸ˜€
    bleh je nk blaja tp kte blaja sama2 dr buku yer..:)
    .
    .
    hntran wizza ok je
    lst minute wat kan? jadi je πŸ™‚
    boleh je kt share
    lg besh
    sy mmg suke bc blog tntg wddg ni..hee πŸ˜€

    bj 2 spatut yer RM65 tp sy 1st customer y jait bj g2 n dia tlh siap lewat so dapt diskaun..hehehe

    t.care 2…:)

  3. ~tHe tRU cOloRs oF 'atiQahadnAn'~ Says:

    dearie berry~
    gud sharing sis..
    hee..~ yuppss sekarang mmg kena savings.. saya nak kawen ni akan buat potongan gaji sebanyak rm400 sebulan.. caye x? yupp saya redha kerana tahan nafsu shopping.. pas kawen sakan balik la.. huhu..

    berry, ur engagement sangat lovely sis… biar besederhana bt memorable kn? cantik ur gift tu.. bungaan oren.. ingat lagi masa saya tunang… bekas gula2 iaitu kotak saya yang buat sendiri.. hee~ 200 pcs babe.. tp seronok..

    k pasni kiter share about wedding pula k.. take care!

  4. .t e n t a n g.n a n i e . Says:

    berry~
    kte mempunyai minat yg sama..gubah hantaran..cun jer hantaran tu.mmg tgn seni cik berry kte nih.

    ms engage aritu pon sume nani wat sendiri..dr hantaran smpai pelamen kecik tu..hehe..sgt jimat kan banding hantar upah mau dekat rm60 keatas punye 1dulang..tunang nani siap da pesan siap2 kwen nt nx suruh nani gubahkan hantaran for kedua2 pihak..hehe.ske!ske!

    berry sgt pandai berjimat..ajar nani sket..hehe.mura gle upah bj tu.kt cni at-least sti rm100 for lace.pandai berry cari tmpt upah..ade untung ke pon org tu jait?hehe

  5. β™₯ berry Says:

    ATIQAH
    yup..mmg suke share psl ni..besela pompuan :)tul kt atiqah mmg kn smpn
    sypn mcm atiqah,ms nk btng
    sy wat potongan sbnyk RM200.00 sbln.
    xmaula mharapkn mak ayah sngt kan πŸ™‚
    .
    .
    xpe pas kawen leh shppg tuk umh baru plak..hee:D
    sy mmg suke kaler oren..dh lm smpn impian ini. πŸ˜€
    wah bgus atiqah..nnt tuk wddg leh wat lg yer
    lg puas at hsil tgn sndiri kan πŸ˜€

  6. β™₯ berry Says:

    NANIE πŸ™‚
    bseni mrosakkn brg je
    klu tuk sndiri branila wat
    stakat ni kte wat hntrn tuk bro n spupu2 je..2 pkai main lipat2 je
    tp srnokkn wat keje ni..hee:)

    btul tul nanie,mmg mjimtkn
    lgpn lbh puas hatikan?
    nnt uploadla pic hntrn nanie yer

    okeh gak wat tuk ijat tu,nnt ijat pn suh sy wat hntrn dia..hehehe

    bjimat ke?bese2 je nanie,mane rs leh wat.sy wat sndiri..:)
    bj tu spatut yer rm65 nanie
    tp sy org 1st wat design g2,tmbhn kan dia lwt siap…2 der dskaun
    mmg jmat la..myb gak kawan mak kan

    pasni nanie wat psiapn tawen plak la yer..:D

  7. QueenWizza Says:

    eh cop cop

    nani n berry.
    name tunang korang same ek.
    dua dua ijat ek.

    hehehhe.. baru prasan.

  8. β™₯ berry Says:

    cop cop..hehe..siap cop2 g2
    sweetla kamu ni πŸ™‚

    aah wizza πŸ™‚
    cuma full name je len…:)

  9. ungu violet Says:

    masa saya tunang dulu ada org cakap meriahnya,ni blm kawin..

    abaikan ckp orang!

  10. m@Ri@ Says:

    wah…menarik2…tunjukla mcmn nak wat towel jd kek tu..nak buat gk..hehe..

  11. β™₯ berry Says:

    FARAH :
    y pnting kte suka & ep kan?
    πŸ™‚

    MARIA :
    Tens πŸ˜€
    bleh je πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: